Invoerrechten voor producten vanuit China (en AliExpress) veranderen vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli 2021 veranderen de regels voor invoerrechten en btw op producten vanuit China. Wanneer moet je dan invoerrechten betalen als je iets op AliExpress besteld? Alles over de btw en invoerrechten voor het importeren vanuit China.

Wanneer betaal je invoerrechten of btw op producten uit China?

Vanaf 1 juli 2021 veranderen de regels voor btw en invoerrechten op producten uit China. Zo ga je straks voor ieder pakketje btw moeten betalen. Dit bedraagt voor de meeste producten 21% btw. Tot 1 juli 2021 betaalde je dit niet voor pakketjes onder de €22. Verder ga je ook afhandelingskosten moeten betalen, dit maakt de goedkope pakketjes vooral stukken duurder.

Zo bedragen de afhandelingskosten voor standaard pakketjes bij PostNL €13. Als je uit China een product besteld van €4, dan moet je daarover dus 21% btw betalen en ook afhandelingskosten. Het btw-bedrag komt dan neer op €0,84. Maar de afhandelingskosten bij PostNL zijn €13. Je betaald dan voor aan pakketje van €4 opeens €17,84 (want €4+€0,84+€13).

De goedkope pakketjes uit China worden daardoor dus een stuk duurder. Tot €150 veranderd er verder niets. Je betaald tot €150 nog steeds geen invoerrechten.

Voor een totaal overzicht van de (wijziging) van de regels bekijk je de invoerrechten pagina.

Wanneer invoerrechten betalen op AliExpress?

Op AliExpress komen niet alle pakketjes meer uit China. Soms heb je de keuze om een pakket uit een ander land te laten verzenden. Als zo’n land in de EU ligt dan hoef je geen invoerrechten te betalen.

Komt je pakket wel uit China? Dan kan je tot 1 juli 2021 kun je alles onder de €22 gratis invoeren, zo ook van AliExpress. Vanaf 1 juli 2021 moet je echter ook voor pakketjes met een waarde onder de €22 extra gaan betalen. Je gaat hierover 21% btw betalen.

Daarbovenop komen ook afhandelingskosten van postorderbedrijven zoals PostNL en DHL. Bij PostNL bedragen deze kosten €13 voor de standaard pakketjes. Maak je gebruik van een zakelijk zending met spoed, beter bekend als EMS (Express Mail Service), dan betaal je €17,50 aan afhandelingskosten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *