invoerrechten china

Wanneer betaal je btw, afhandelingskosten of invoerrechten op pakketjes uit China? (ook AliExpress)

Hoe zit het met invoerrechten, afhandelingskosten en btw als je iets besteld uit China? Wanneer moet je invoerrechten, afhandelingskosten of btw betalen op AliExpress? Een handig overzicht van de regels.

Invoerrechten bij een bestelling uit China

Moet ik invoerrechten betalen bij een bestelling uit China? Dat is een veelgestelde vraag die vrij eenvoudig te beantwoorden is. Het is namelijk afhankelijk van de waarde van het pakket dat vanuit China naar jou verzonden wordt.

China valt natuurlijk buiten de EU en daarom moeten er soms belastingen worden betaald. Het gaat om btw en invoerrechten. Bekijk hieronder of jij dit moet betalen.

Waarde onder €150 (regels vanaf 1 juli 2021)

Vanaf 1 juli 2021 moet je voor alle pakketjes, ook die onder €22, btw gaan betalen. Dit betreft vrijwel altijd 21%.

Het grote nadeel is dat postorderbedrijven zoals PostNL en DHL hiervoor afhandelingskosten rekenen. Zij moeten de btw namelijk in rekening brengen en hebben daardoor extra werk. De afhandelingskosten bij PostNL voor een standaard pakket bedragen €13. Dit maken de goedkope pakketjes dus een stuk duurder.

Stel je koopt een product van €2 op AliExpress. Dan betaal je daarover 21% btw, dat is €0,42. Maar de afhandelingskosten zijn €13 als het met PostNL wordt verzonden. Het totaal wordt dan €15,42. Veel duurder dus.

De overige regels veranderen niet vanaf 1 juli 2021. Voor pakketjes duurder dan €22

Waarde onder €22 (regels tot 1 juli 2021)

Ligt de waarde van jouw pakket (exclusief verzend- en verzekerkosten) onder de €22?  Tot en met €22 hoef je geen invoerrechten of btw (omzetbelasting) te betalen. Je kunt producten met een waarde tot en met €22 dus gratis en invoeren. Je hoeft niets te betalen. Voor alcoholhoudende dranken, parfum en toiletwater moet je wel accijns betalen.

Bovenstaande regel veranderd vanaf 1 juli 2021, zie het kopje hieronder voor de wijziging.

Waarde van €22 tot en met €150 (regels tot 1 juli 2021)

De waarde van jouw pakket ligt tussen de €22 en €150 (exclusief verzend- en verzekerkosten). Je hoeft in dit geval geen invoerrechten te betalen. Wel moet je btw (omzetbelasting) betalen. De btw moet ook over de verzendkosten betaald worden.

Bestel je een pakket van deze waarde, dan zal het postorderbedrijf in Nederland (bijv. PostNL) je vragen om de btw te betalen, meestal is dit 21% van de waarde. Daarnaast brengen de postorderbedrijven ook extra inklaringskosten in rekening. Bij PostNL zijn de inklaringskosten €13 en bij EMS zendingen €17,50. Deze kosten kun je zien als een soort administratiekosten van de postorder bedrijven.

Voorbeeld inklaringskosten

Bestel je een pakket van €23 in China dan gaat dat als volgt. Het pakket komt aan in Nederland waarna het postorderbedrijf je vraagt 21% over de €23 te betalen. Dit is €4,83. Daarnaast vraagt PostNL dan inklaringskosten van €13. Je betaald dan €17,83 aan PostNL om het pakket te kunnen ontvangen. Soms brengt het postorderbedrijf je op de hoogte van deze kosten via briefpost. Je kunt het bedrag van €17,83 dan bij een postkantoor betalen waarna je je pakket alsnog ontvangt. In andere gevallen moet je het geld direct betalen bij de pakketbezorger aan de deur.

Pakketwaarde ligt boven de €150 uit China? Dan betaal je invoerrechten (zowel voor- als na 1 juli 2021)

Als de pakketwaarde van je pakket uit China boven de €150 ligt moet je wel invoerrechten betalen. Daarnaast moet je ook btw (omzetbelasting) betalen.

Voor alcoholhoudende dranken, parfum en toiletwater moet je altijd accijns betalen ongeacht de waarde van de producten.

Overzicht btw en invoerrechten voor China

Een overzicht van wanneer je btw en invoerrechten moet betalen voor producten uit China. Dit geldt ook voor pakketjes besteld op AliExpress uit China.

Vanaf 1 juli 2021:

  • Onder €150 pakketwaarde? Dan betaal je 21% btw + afhandelingskosten
  • Boven de €150 pakketwaarde? Dan betaal je ook invoerrechten

Tot 1 juli 2021:

  • Onder €22 waarde? Dan betaal je geen btw en geen invoerrechten
  • Tussen de €22 en €150 pakketwaarde? Dan betaal je 21% btw + afhandelingskosten
  • Boven de €150 pakketwaarde? Dan betaal je ook invoerrechten

Wanneer moet je btw en inklaringskosten betalen op AliExpress?

Als je iets uit China besteld op AliExpress betaal je vanaf 1 juli 2021 altijd btw en afhandelingskosten. Tegenwoordig heb je bij veel producten ook de keuze om iets uit een ander land te bestellen. Ligt zo’n land in de EU (bijvoorbeeld Tsjechië, Polen of Spanje), dan betaal je nooit btw en afhandelingskosten.

Bestel je iets op AliExpress uit China dat na 1 juli 2021 geleverd wordt? Reken dan op 21% btw en afhandelingskosten van €13 bij PostNL.

Rekenvoorbeeld inklaringskosten op AliExpress

Een product dat €5 op AliExpress is, wordt dan ineens in totaal €19,05. Want 21% over €5 is €1,05. Plus de afhandelingskosten van €13, geven in totaal extra kosten van €14,05. Als je dat optelt bij de oorspronkelijke €5, dan wordt dat €19,05.

Je moet deze extra kosten zelf berekenen. Op AliExpress staat het product dus gewoon nog als €5 aangegeven. Maar als het pakket bij de Nederlandse grens aankomt, dan zal PostNL hierover je een bericht sturen per e-mail, sms of brief. Ze vragen je dan om de extra kosten van €19,05 te betalen. Dit kan meestal via internet. Pas daarna leveren zij je pakket af.

Is je pakket meer dan €150? Dan moet je ook invoerrechten betalen. Dit zijn dus nog meer extra kosten. De hoeveelheid hangt af van de productsoort.

Hoe betaal je btw en afhandelingskosten uit pakketjes uit China en AliExpress?

Als je iets besteld uit China waarover je afhandelingskosten of btw moet betalen. Dan ontvang je daarvan een melding van het postorderbedrijf. Meestal is dat PostNL als je iets besteld via AliExpress. Zij sturen je een bericht via e-mail, post of sms. Daarin vragen zij jouw om 21% btw te betalen en afhandelingskosten. Dit kun je vaak online betalen.

Afhandelingskosten bij PostNL: €13 voor de standaard pakketjes. Voor zakelijke pakketjes met spoed (EMS pakketjes) moeten er €17,50 aan afhandelingskosten betaald worden.

Meer producten in één pakket

Als je meerdere producten uit China in één pakket besteld dan geldt de totaalwaarde van het pakket. Bestel je bijvoorbeeld twee producten met een waarde van €15 en €20 in één pakket. Dan geldt de totaalwaarde van €35 van het pakket. Je moet in dat geval dus wel btw betalen.

Details over invoerrechten uit China

Wil je weten of je daadwerkelijk invoerrechten of belastingen moeten betalen? De beste plek om dit te bekijken is natuurlijk op de website van de Belastingdienst. Wij hebben getracht alle informatie omtrent invoerrechten China op deze pagina juist te vermelden. Echter kunnen er geen rechten aan deze informatie ontleend worden. Voor foutieve informatie of typefouten zijn wij niet aansprakelijk. Onthoud ten alle tijden dat je zelf verantwoordelijk bent voor je bestellingen.

Chinese webwinkels

Wil je producten uit China bestellen bij Chinese webwinkels? Bekijk dan ons overzicht met betrouwbare Chinese webwinkels en bestel direct je pakketje uit China. De bovenstaande invoerrechten zijn ook geldig op pakketjes van AliExpress.

Heb je ervaring met het betalen van invoerrechten en of btw over je pakket uit China? Deel je ervaringen met anderen hieronder.